A projektről

MAGYAR MENYASSZONY – A KIÁLLÍTÁS

A Magyar Menyasszony című kiállítás 2023. december 14-től látható a Magyar Nemzeti Múzeumban!

Az egyedülálló, nagyszabású tárlat keretében 500 évre visszamenően irányítjuk a figyelmet a nők társadalmi helyzetére, szerepére, személyes történeteiken és házasságaik bemutatásán keresztül.

Több száz ismert és ismeretlen nő története elevenedik meg: féltve őrzött ruháik, kellékeik, szerelmes leveleik, mind a női szerepek és az esküvőhöz, házassághoz fűződő viszony változásáról mesélnek.

A kiállítás a Múzeum saját gyűjteményére és a közösségi gyűjtés nyomán érkezett felajánlásokra építkezve jött létre.

A Magyar Nemzeti Múzeum több száz párválasztással és esküvővel kapcsolatos műtárgyat őriz a kora újkortól egészen a jelenkorig. A Textilgyűjtemény legkorábbi, Európa második legrégebbi menyasszonyi öltözete a 16. század elejéről való, melyet a hagyomány szerint Mária királyné viselt Lajos királlyal való házasságkötésekor, 1522-ben. Ez a nemzetközi viszonylatban is páratlanul értékes darab jelöli ki a kiállítás által felölelt korszak kezdő dátumát.

De nemcsak a gyönyörű ruhát csodálhatják majd meg a látogatók, hanem megismerhetik Habsburg Mária és II. Lajos frigyének történetét is, amely például azon ritka elrendezett középkori házasság volt, melyet szerelem pecsételt meg. A két fiatal a király korai haláláig (1526) rajongva szerette egymást.

Uralkodó dinasztiák és arisztokrata asszonyok történetei mellett a kiállítás foglalkozik családja előrejutását mindenekelőtt ambicionáló polgárnővel, korabeli társadalmi és öltözködési normákat felrúgó múzsával, holokauszt árnyékában igent mondó arával, vagy online társkereső oldalon párját megtaláló asszonnyal, és még sok izgalmas és tanulságos női sorssal.

A bemutatott tárgyak, ruhák igen nagy részét elkötelezett és lelkes embereknek köszönhetjük. A közösségi felajánlásoknak hála válik igazán egyedivé és különlegessé ez tárlat, hisz a történelmi személyek mellett megjelennek a jelenkor emberei és az ő történeteik is.

A világban az elmúlt 500 évben szinte minden megváltozott, néhány szerep viszont ugyanaz maradt. 500 éve is voltak menyasszonyok, és ma is vannak. A kérdés az, hogy vajon miben egyezik a menyasszony és a nő szerepéről alkotott képünk, miben más, hogyan gondolkodtak róla a múltban és hogyan állunk hozzá most, mi minden befolyásolta ezt a viszonyulást időben, térben és egy adott helyzetben. A válaszokat közösen kutatjuk ebben a kiállításban, de biztosan mindenki magában találja majd meg a sajátját.

A házasságkötést szentesítő esküvő a ma embere számára a szerelem ünnepe, a menyasszony pedig ennek az ünnepnek a főszereplője. Nem volt viszont ez mindig így, és ahhoz, hogy ma a nők esküvőjük tudatos, ünnepelt szereplői lehessenek, rengeteg gazdasági, társadalmi, politikai, mentalitásbéli átalakulásnak és tudományos fejlődésnek kellett végbe mennie, nem beszélve a nők egyenjogúsági küzdelmeinek eredményeiről. A kiállítás ezt az utat mutatja be, és több száz év házasságtörténetén túl társadalom- és nőtörténet is egyben.


A Magyar Menyasszony ötletgazdája és főkurátora dr. Simonovics Ildikó divattörténész, muzeológus.

A kiállításban létrejöttében több száz ember - szakértő, adományozó, kölcsönző, különböző területen dolgozó múzeumi munkatárs, restaurátor, muzeológus, művész, szakember, önkéntes segítő dolgozott az elmúlt évben, hogy valami páratlan dolog születhessen meg.


Büszkeség számunkra az, hogy olyan támogatók álltak az ügy mellé, akiknek szintén fontos a sorsukat formáló nők támogatása, mint a Johnnie Walker, a Helia-D, a Daalarna, az Urban Édesipari Kft, a Glamour, a Randivonal.hu, vagy a Magyar Bankszövetség Holding.


A kiállítás Nőkről szól – nemcsak Nőknek!

Jöjjön el és ismerje meg személyesen a Magyar Menyasszonyt a Magyar Nemzeti Múzeumban!


A kiállítás 2023. december 14-től 2024. augusztus 25-ig látható, hétfő kivételével mindennap 10 óráról 18 óráig.

MAGYAR MENYASSZONY – FŐSZEREPBEN A KÖZÖNSÉG

A Magyar Menyasszony közösségéhez két online térben is lehet csatlakozni!

A magyarmenyasszony.hu oldal az ország első és egyedülálló esküvői tematikájú online adatbázisa, amelyben már több ezer fotó és esküvői történet található. Az online archívum folyamatosan bővülő gyűjtemény, amelybe bárki feltöltheti saját vagy családja, rokonai, felmenői, ismerősei esküvői történetét és fényképeit. Az 1850-es dátummal induló adatbázis örök időkre megőrzi és visszakövethetővé teszi a relikviákat.

Nagy értéknek tarjuk az is, hogy több mint tízezer tagot számlál a közösségteremtés céljából létrehozott Magyar Menyasszony Facebook-csoport is, amelyhez mindenki csatlakozhat, aki szívesen oszt meg történeteket, fotókat a múltból és a jelenből, illetve kíváncsi mások nagy napjára is.